24 trieste verloren liefdesgedichten die je hart zullen helpen genezen »GoDates (2023)

24 trieste verloren liefdesgedichten die je hart zullen helpen genezen »GoDates (1)

In de onsterfelijke woorden van Alfred Lord Tennyson: "Het is beter te hebben liefgehad en verloren dan nooit te hebben liefgehad." Of je nu een scheiding, echtscheiding of een sterfgeval hebt meegemaakt, het kan moeilijk zijn om dit te geloven als je rouwt om het einde van een relatie. Het kan echter therapeutisch zijn om na te denken over verloren liefde. Hier heb ik een lijst verzameld met enkele van de meest memorabele verloren liefdesgedichten om je door deze gevoelens heen te helpen.

Inhoud Show

Korte verloren liefdesgedichten

Soms kun je met weinig woorden veel zeggen. Deze volgende verloren liefdesgedichten zijn zo kort dat ik ze in hun geheel heb opgenomen! Korte gedichten kunnen verwoestend effectief zijn, en de meest bekwame dichters kunnen in slechts een paar regels overbrengen wat anderen vele pagina's kunnen kosten. Deze volgende verloren liefdesgedichten zijn volledig opgenomen om je een kleine boost te geven wanneer dat nodig is.

"Hart, we zullen hem vergeten" door Emily Dickinson

Dit korte liefdesgedicht van de 19e-eeuwse Amerikaanse dichteres Emily Dickinson drukt wanhoop en vastberadenheid uit om over een verloren liefde heen te komen. Zoals veel van Dickinson's heeft dit gedicht geen echte titel. Dickinson had een intense band met haar goede vriendin Susan Gilbert, die later met Dickinsons eigen broer trouwde. Zoals verhalen over verloren liefde gaan, moet dat een van de meest hartverscheurende zijn. Deze relatie heeft geleerden ertoe gebracht te speculeren dat de 'hem' in haar liefdesgedichten in feite toch geen 'hem' was. Wat de waarheid ook is, dit is een van de grote verloren liefdesgedichten.

HART, we zullen hem vergeten!
Jij en ik, vanavond!
Je vergeet misschien de warmte die hij gaf,
Ik zal het licht vergeten
Als je klaar bent, vertel me dan alsjeblieft,
Dat ik mijn gedachten kan verduisteren;
Haast! opdat, terwijl je achterblijft,
Misschien herinner ik me hem nog!

"Jas" door Vicki Feaver

Dit korte gedicht van de Engelse dichteres Vicki Feaver gebruikt een eenvoudige maar effectieve metafoor om verloren liefde en spijt uit te beelden. Ze vergelijkt haar vroegere minnaar met een jas en treurt dat er nu niets is om haar warm te houden in de kou. Het is normaal om gemengde en tegenstrijdige emoties te hebbenna een breuk. Dit gedicht beschrijft uitstekend hoe een relatie zowel verstikkend als diep gemist kan worden als deze weg is.

Soms heb ik gewild
om je af te werpen
als een dikke jas.
Soms heb ik gezegd
je zou me niet toestaan
ademen of bewegen.
Maar nu ik vrij ben
lichte kleding kiezen
of helemaal geen
Ik voel de kou
en de hele tijd denk ik
hoe warm het vroeger was.

"Redenen" door Lang Leav

Bestverkopende Cambodjaanse romanschrijver en dichter Lang Leav is bekend geworden door haar beknopte maar brutaal eerlijke liefdespoëzie. Er zijn veel verloren liefdesgedichten in haar repertoire, waarvan 'Reasons' een van de beste is. Als je merkt dat je 's ochtends vroeg wakker ligt en je afvraagt ​​waardoor je romance is geëindigd, zal dit gedicht zeker een snaar raken.

Ik wou dat ik wist waarom hij wegging. Wat zijn redenen waren. Waarom hij van gedachten is veranderd.
Al die jaren heb ik het in mijn hoofd rondgedraaid - alle mogelijkheden - maar geen ervan slaat nergens op.
En dan denk ik, misschien was het omdathij heeft nooit van me gehouden. Maar dat is nog het minst logisch.

"Ik ging niet weg" van Rupi Kaur

In de traditie van Shakespeare en Emily Dickinson schrijft de jonge Canadese dichter Rupi Kaur vaak korte liefdesgedichten zonder titel. In een breuk met de traditie kreeg Kaur's poëzie voor het eerst bekendheid op sociale mediaplatforms zoals Instagram en Tumblr, wat resulteerde in het uitbrengen van de bestverkochte collectiemelk en honingop slechts 21. Hoewel de gedichten van Kaur meestal erg kort zijn, zijn ze vaak diepgaand en krachtig. Als je rouwt om het einde van een relatie en je eraan moet worden herinnerd waarom weggaan de juiste keuze was, dan is dit een geweldige herinnering!

ik ben niet weggegaan omdat
ik ben gestopt met van je te houden
ik ging weg omdat hoe langer
ik bleef de minder
ik hield van mezelf

Motiverende verloren liefdesgedichten

Soms wil je niet zwelgen in verdriet. Op een gegeven moment moet je het werk doen om je gebroken hart weer op te bouwen en aan de toekomst te denken. Als je je op dit punt in het herstelproces bevindt, kunnen poëzie en kunst een waardevolle bondgenoot zijn. Als je klaar bent om de tranen uit je ogen te vegen en de wereld weer onder ogen te zien, kunnen deze volgende twee verloren liefdesgedichten je weer op de been helpen.

GERELATEERD: Toxische relatie: waarom het tijd is om te vertrekken

"To-do lijst (na het uiteenvallen)" door Rupi Kaur

Sommige poëzie van Rupi Kaur is iets langer en gedetailleerder. Zelfzorg is een veel voorkomend onderwerp in haar werk, en er is geen moment waarop zelfzorg belangrijker is dan na een relatiebreuk. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je aan zelfzorg kunt doen! Bent u op zoek naar ontzettend specifieke begeleiding ophoe te herstellenvan een verloren liefde? Kaur's gedicht "to-do list (after the breakup)" leidt je stap voor stap door het proces!

1. zoek je toevlucht in je bed
2. huilen. tot de tranen stoppen (dit duurt een paar dagen).
3. luister niet naar trage nummers.
4. verwijder hun nummer van uw telefoon, ook al is het binnen handbereik.
5. kijk niet naar oude foto's.
6. zoek de dichtstbijzijnde ijssalon en trakteer jezelf op twee bolletjes muntchocolade. de munt zal je hart kalmeren. je verdient de chocolade.
7. koop nieuwe lakens.
8. verzamel alle cadeaus, t-shirts en alles met hun geur erop en geef het af bij een donatiecentrum.
9. plan een reis.
10. perfectioneer de kunst van het glimlachen en knikken wanneer iemand zijn naam ter sprake brengt in een gesprek.
11. start een nieuw project.
12. wat je ook doet. bel niet.
13. Smeek niet om wat niet wil blijven.
14. stop op een gegeven moment met huilen.
15. sta jezelf toe je dwaas te voelen omdat je denkt dat je de rest van je leven in de maag van iemand anders had kunnen bouwen.
16. ademen.

"Eén kunst" van Elizabeth Bishop

Pulitzer Prize-winnende Amerikaanse dichteres Elizabeth Bishop heeft veel geweldige werken geproduceerd. "One Art" is een hoogtepunt en beschrijft de methode van de verteller om de pijn van verloren liefde te voorkomen. Bishop somt dagelijks de dingen op die je moet verliezen om aan je verlies te wennen. Aan het einde van het gedicht lijkt de verteller zichzelf echter voor de gek te houden met de effectiviteit van deze strategie!

Verlies elke dag iets. Accepteer de opwinding
van verloren deursleutels, het slecht bestede uur.
De kunst van het verliezen is niet moeilijk te beheersen.

Onconventionele verloren liefdesgedichten

Er zijn veel mogelijke benaderingen van het onderwerp verloren liefde. De beste kunst kan conventies doorbreken en toch emotioneel resonant blijven. Deze volgende verloren liefdesgedichten zijn iets ongebruikelijker: sommigen benaderen het onderwerp vanuit een ander filosofisch perspectief, en anderen gebruiken onconventionele schrijfstijlen om gevoelens van verlies uit te drukken.

"Wilde haver" van Philip Larkin

Soms moet je je eigen fouten erkennen in een relatiebreuk. Hoe geruststellend voor het ego het ook voor ons kan zijn om te geloven dat we volledig het onschuldige slachtoffer zijn, het leven is meestal niet zo zwart-wit. Als je er klaar voor bent, kan het gezond zijn om na te denken over hoe je soortgelijke fouten in de toekomst kunt voorkomen. "Wild Oats" van de gerespecteerde Engelse dichter Philip Larkin geeft een nuchtere kijk op de eigen romantische mislukkingen van de verteller.

Afscheid, na een uur of vijf
Repetities, was een afspraak
Dat ik te egoïstisch was, teruggetrokken,
En snel verveeld om lief te hebben.
Nou, handig om dat geleerd te krijgen.

"Mad Girl's Love Song" van Sylvia Plath

Geen lijst met poëzie zou compleet zijn zonder Sylvia Plath te noemen. Ze was een van de beroemdste Engelse dichters aller tijden en een briljante romanschrijver die het meesterwerk heeft gemaaktDe stolp. Helaas werd haar persoonlijke leven ontsierd door depressie, psychische aandoeningen en een turbulente relatie met collega-dichter Ted Hughes. De combinatie van deze tragedies leidde tot zelfmoord in 1963, maar niet voordat ze een opmerkelijk oeuvre van gedichten naliet. "Mad Girl's Love Song" is een van de grote verloren liefdesgedichten, en de suggestie dat haar geliefde puur denkbeeldig was, wekt het is een verwoestende wending.

Ik dacht dat je zou terugkeren zoals je zei,
Maar ik word oud en ik vergeet je naam.
(Ik denk dat ik je in mijn hoofd heb verzonnen.)

"Aan een vreemdeling" van Walt Whitman

Sylvia Plath was niet de enige dichteres die het onderwerp verloren liefde vanuit een onverwachte invalshoek benaderde. Walt Whitman, een van de grootste Amerikaanse dichters aller tijden, riep een gevoel van verbeelding op in 'To a Stranger'. Een van de minder conventionele verloren liefdesgedichten, "To a Stranger", verbeeldt de geest van een verloren liefde uit een vorig leven, gereïncarneerd in het lichaam van een passerende vreemdeling. Als je ooit eenUitmakenen dacht dat je je verloren liefde overal zag, zul je waarschijnlijk met deze te maken hebben.

PASSENDE vreemdeling! je weet niet hoe verlangend ik
kijk naar jou,
Jij moet degene zijn die ik zocht, of zij die ik zocht,
(het komt tot me, als in een droom,)
Ik heb zeker ergens een leven van vreugde met jou geleefd

"Andere mensen zien" door Kae Tempest

De Engelse schrijver en muzikant Kae Tempest is een soort meester in de kunsten en een bekwame waarnemer van de moderne liefde. Ze zijn al een paar jaar actief in de performance-poëziescene, schrijven toneelstukken en brengen veelgeprezen hiphopalbums uit! Tempest-collectieLopen op de dradenbevat dit hartverscheurende liefdesgedicht over een partner die besluit te vertrekken en zijn eigen weg te gaan.

We glimlachen alsof dit iets anders is dan de gebaren
lijken allemaal geposeerd. Goed bewust dat de ochtend komt
en vindt ons gescheiden en gesloten
We gaan iets drinken, ze brengen me naar huis
de hartenbreker waarvan ik heb gedroomd te zijn. Zo'n beetje zeker
dat mijn hart verloren is
en kan niet verdragen wat het ziet

Miles Away van Carol Ann Duffy

De hedendaagse dichter Carol Ann Duffy was zowel de eerste vrouw als de eerste (bekende) LGBT-dichter die de positie van Poet Laureate of the United Kingdom kreeg - de hoogste eer die een Britse dichter kan ontvangen! In veel van haar gedichten is liefdesverdriet een veel voorkomend thema. "Miles Away" uit haar tweede dichtbundelManhattan verkopen, is een uitstekend voorbeeld van Duffy's verwoestend trieste liefdespoëzie.

GERELATEERD: Hoe weet je wanneer het tijd is om je relatie te beëindigen?

Ik wil jou en jij bent niet hier. Ik pauzeer
in deze tuin ademen is de gedachte aan kleur
voor taal in stille lucht. Zelfs je naam
is een bleke geest en hoewel ik het weer uitadem
en nogmaals, het zal niet bij mij blijven.

Verwoestende verloren liefdesgedichten

Een verloren liefde overwinnen is meestal geen gemakkelijke rit. Terwijl je je op sommige dagen misschien optimistisch en gemotiveerd voelt, wil je op andere dagen misschien gewoon een tijdje wentelen in de diepten van je angst. Maak je geen zorgen: dit is een volkomen normaal onderdeel van het proces. Niets drukt de kwelling van verloren liefde uit zoals poëzie, en deze volgende verloren liefdesgedichten verdrinken in ellende en spijt.

"Aan zijn verloren minnaar" van Simon Armitage

De Engelse dichter Simon Armitage volgde Carol Ann Duffy op als Poet Laureate in 2019, en zijn repertoire bevat net zoveel emotioneel verwoestende teksten als die van haar! Zijn gedicht "To His Lost Lover" vertelt het verhaal van een man die herinneringen ophaalt aan verloren liefde en alle dingen die hij nooit met haar heeft kunnen delen. Dit gedicht is behoorlijk brutaal als je onlangs een relatie hebt beëindigd, vooral de laatste strofe!

Maar zei sommige dingen en meende ze nooit -
lieve woordjes die iemand had kunnen noemen.
En liet sommige dingen onuitgesproken die hij had moeten zeggen,
over het hart, waar het precies pijn deed en hoe vaak.

"Ik hoor een leger" van James Joyce

De legendarische Ierse romanschrijver en dichter James Joyce beschrijft dit gedicht uit zijn verzameling uit 1907Kamermuziek,"een leger dat het land aanvalt, en de donder van paarden die neerstorten." Deze dramatische, angstaanjagende scène roept gevoelens van overweldigende angst en angst op. Maar wat heeft zo'n mentale onrust veroorzaakt? De reden voor deze gevoelens wordt duidelijk gemaakt door de laatste regel van het gedicht:

Ze komen triomfantelijk hun lange, groene haren schudden:
Ze komen uit de zee en rennen schreeuwend langs de kust.
Mijn hart, heb je geen wijsheid om zo te wanhopen?
Mijn liefde, mijn liefde, mijn liefde, waarom heb je me alleen gelaten?

"Triestste gedicht" van Pablo Neruda

De Chileense dichter Pablo Neruda leidde inderdaad een van de meest bewogen levens van een denkbare schrijver. Neruda, een wonderkind, werd op dertienjarige leeftijd bekend door zijn poëzie. Hij bleef poëzie en non-fictie schrijven tijdens zijn volwassen jaren als politicus en diplomaat. Voor zijn vroegtijdige dood (vermoedelijk een politieke moord) in 1973, produceerde hij veel liefdesgedichten. Het toepasselijk genaamde 'Saddest Poem', dat begint met de regel 'Ik kan vanavond het meest trieste gedicht van allemaal schrijven', is een vernietigend voorbeeld.

Ik hou niet meer van haar, dat is waar, maar misschien hou ik wel van haar.
Liefde is zo kort en vergetelheid zo lang.
Omdat ik haar op nachten als deze in mijn armen hield,
mijn ziel is verloren zonder haar.

"Schud elkaar de hand, we zullen nooit vrienden zijn, alles is voorbij" door A. E. Housman

Na een slechte relatiebreuk is het gemakkelijk om je soms cynisch en hopeloos te voelen. Gedichten als deze volgende verwoorden dit gevoel in al zijn bitterheid. In dit gedicht beschrijft de Engelse dichter A. E. Housman het einde van een relatieverder dan redden. Niet alleen hebben de tekortkomingen van de verteller het hun liefde onmogelijk gemaakt om door te gaan, maar de twee kunnen zelfs geen vrienden blijven. Au.

Schud de hand, we zullen nooit vrienden zijn, alles is voorbij;
Ik irriteer je alleen maar hoe meer ik probeer.
Alles is verkeerd wat ik ooit heb gedaan of gezegd,
En niets helpt in dit saaie hoofd:
Schud de hand, hier is geluk, tot ziens...

Klassieke verloren liefdesgedichten

Liefde heeft altijd bestaan ​​en gevierd in de menselijke samenleving - romantische taferelen zijn zelfs gevonden in prehistorische grotschilderingen! Zolang mensen liefde hebben ervaren, hebben ze ook het verlies van liefde ervaren. Sinds de uitvinding van de taal worden gevoelens van verlies uitgedrukt door middel van poëzie. Deze volgende verloren liefdesgedichten zijn tijdloos en na eeuwen nog steeds actueel.

"Sonnet 147" van William Shakespeare

Een van de beroemdste woordkunstenaars aller tijden, William Shakespeare, schreef bijna 40 toneelstukken en 154 sonnetten (die we kennen)! Geboren in Stratford-upon-Avon, Engeland, was het schrijven van Shakespeare niet alleen enorm populair, maar wordt het tot op de dag van vandaag in klaslokalen over de hele wereld onderwezen.

Zijn 147e sonnet is een van zijn droevigste, waarin hij zijn meedogenloze gedachten aan zijn verloren liefde beschrijft en ze vergelijkt met ziekte.

Mijn liefde is als een koorts, nog steeds verlangend
Voor datgene wat de ziekte langer voedt,
Voedend met dat wat de zieken in leven houdt,
De onzekere ziekelijke eetlust om te behagen.

"Lange verwaarlozing is weggesleten" door Emily Brontë

Terwijl Emily Brontë het meest bekend is om haar klassieke romantische romanWuthering Heights, droeg ze ook veel korte gedichten bij aan de canon van de Engelse literatuur. "Long Neglect Has Worn Away" is een hartverscheurend beeld van de verwoesting die een verloren liefde heeft achtergelaten. Het zorgt er echter ook voor dat de zoetheid van de herinneringen wordt opgeroepen die de verteller nog steeds achterlaat, zelfs als het niet goed afliep.

Langdurige verwaarlozing is weggesleten
De helft van de lieve, betoverende glimlach;
De tijd heeft de bloei grijs gemaakt;
Schimmel en bevochtig het gezicht onzuiver...

"Wiens lijst om op te jagen" door Sir Thomas Wyatt

Dit gedicht is een van de vroegst bekende sonnetten geschreven in de Engelse taal. Sir Thomas Wyatt schreef Whoso List to Hunt, en vele andere gedichten, als bewerking van een stuk van de Italiaanse dichter Petrarca. In dit gedicht vergelijkt Wyatt het voorwerp van zijn genegenheid met een hert waarop hij met tegenzin de jacht heeft opgegeven. Met het gerucht dat de liefde van Wyatt niemand minder is dan de tweede vrouw van koning Henry VIII, Anne Boleyn, is het gemakkelijk voor te stellen waarom hij de handdoek in de ring heeft gegooid voor zo'n machtige rivaal.

Wiens lijst om te jagen, ik weet waar een hinde is,
Maar wat mij betreft, hélaas, ik mag niet meer.
De ijdele arbeid heeft me zo pijnlijk vermoeid,
Ik ben van hen die het verst achteraan komen.

"Ze vluchten voor mij" van Sir Thomas Wyatt

Voortbordurend op de metafoor 'minnaar als een dier' ​​uit 'Whoso List to Hunt', beschrijft Wyatt hoe al zijn vroegere minnaars hem in de steek hebben gelaten in 'They Flee From Me'. Met geen tekort aan droevige liefdesgedichten, droeg Wyatt zeker zijn hart op zijn mouw! Als je ooit hebt nagedacht over een lange geschiedenis van romantische mislukkingen, is dit zeker een van de meest herkenbare verloren liefdesgedichten die er zijn.

Ze vluchten voor mij die ik ooit zocht
Met blote voeten, stalkend in mijn kamer.
Ik heb ze zachtaardig, tam en zachtmoedig gezien,
Dat zijn nu wilde en weet het niet meer

"Het gebroken hart" van John Donne

Net als Shakespeare schreef de Engelse dichter en katholieke priester John Donne in de late 16e en vroege 17e eeuw. Hoewel hij een diep religieus man was, had Donne verschillende romances en schreef hij vaak gedichten gewijd aan liefde en erotiek. Hij schreef ook over de nasleep van liefde in gedichten als 'The Broken Heart', waarin hij de zijne beschrijfthartverscheurendniet meer te repareren.

En nu, zoals een gebroken bril laat zien
Honderd mindere gezichten, dus
Mijn vodden van hart kunnen houden van, wensen en aanbidden,
Maar na zo'n liefde, kan ik niet meer liefhebben.

"Een verbroken afspraak" van Thomas Hardy

De Victoriaanse schrijver Thomas Hardy is het meest bekend om zijn romans "Far From the Madding Crowd" en "Tess of the d'Urbevilles", maar hij was ook een productief dichter. Een van zijn meest bekende gedichten is 'A Broken Appointment', waarin een voormalige geliefde wordt beschreven die hem op een afgesproken vergadering laat staan. Het is een van de meest trieste gedichten op de lijst - niet alleen heeft de verteller zijn liefde verloren, maar hij heeft ook het respect voor haar verloren en de afsluiting is geweigerd!

Je bent niet gekomen,
En marcherend De tijd vorderde en verdoofde me<
Nog minder voor het verlies van je dierbare aanwezigheid daar
Dan dat ik dus vond ontbreken in uw maken
Dat hoge mededogen dat kan overheersen
Tegenzin omwille van pure goedertierenheid

“Je zegt dat je liefhebt; maar met een stem” van John Keats

Als een van de romantische dichters was John Keats geen onbekende in beschrijvingen van levendige emoties. De romantische beweging gaf de wereld een groot aantal grote verloren liefdesgedichten, en dit aanbod uit 1817 is daarop geen uitzondering. Van alle verzen over droevige liefde is dit een van de meest tragische: zijn geliefde wil niet eens toegeven dat haar liefde voor hem verdwenen is. Terwijl het stel nog "samen" is, lijkt de vlam gedoofd.

Je zegt dat je liefhebt; maar dan je hand
Geen zacht knijpen voor knijpen komt terug;
Het is als een standbeeld, dood, -
Terwijl de mijne voor passie brandt -
O hou echt van mij!

"Als je oud bent" door W. B. Yeats

William Butler Yeats smachtte jarenlang naar de Ierse revolutionair Maude Gonne, wiens schoonheid haar vele andere bewonderaars opleverde. "When You Are Old" uit 1893 is een van Yeats 'beste gedichten en stelt zich voor dat zijn geliefde op een dag terugkijkt om te beseffen dat Yeats' liefde voor haar de meest oprechte was, maar het is nu te laat. Voor Yeats trokken de moed en integriteit van zijn geliefde hem aan, niet alleen haar fysieke schoonheid.

En bukken naast de gloeiende staven,
Murmureer, een beetje droevig, hoe de liefde vluchtte
En ijsbeerde op de bergen boven ons
En verborg zijn gezicht te midden van een menigte sterren.

Verloren liefde is al eeuwenlang een altijd aanwezig onderwerp voor gedichten. Dit overweldigende en universele menselijke gevoel en de pijn die het kan veroorzaken, zijn evenzeer onderzocht als de vreugde. Het verlies van een relatie brengt meestal pijn en tranen met zich mee - de 'rouwfase' is een natuurlijk en gezond onderdeel van het genezingsproces. Hoewel niets de pijn onmiddellijk kan laten verdwijnen, kan het lezen van droevige liefdesgedichten louterend zijn en je helpen te erkennen en vrede te sluiten voordat je verder gaat.

24 trieste verloren liefdesgedichten die je hart zullen helpen genezen »GoDates (6)

En Ridder

Daan is eenfreelance schrijveren redacteur gevestigd in de West Midlands, VK. Hij schrijft over muziek, cultuur en relaties, en produceert muziek in zijn vrije tijd.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated: 07/12/2023

Views: 6223

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.